Thursday, June 19, 2014

Kutu Kucing: Ubat paling mujarab untuk bunuh kutu

Kutu kucing... sape ade kucing.. yang ada kutu.. korang tau la betapa geli + kesian ngan kucing-kucing tu sebab diorang akan asik menggaru-garu kat badan dan telinga sampai macam nak terputus jek aku tengok telinga diorang tu.. huhu

Pada asalnya, kucing-kucing kitorang ni memang bebas kutu, tapi lepas kitorang adopt sekor kucing dari jalanan, semua kucing kitorang kena jangkitan KUTU

Jangkitan-jangkitan kutu tu memang tahap KRONIK la.. sebab macam-macam ubat kutu kitorang guna memang tak berkesan.

Masa kitorang gi PetShop, auntie tu sarankan guna 1 ubat syampu ni:


Ubat syampu untuk bunuh kutu

Ubat kutu ni memang berkesan masa mandikan bulus-bulus.. memang kutu cepat mati bila kita sapukan syampu ni kat badan diorang. Bau die pon boleh tahanla.. takdela bau busuk ke ape kan.. Ubat ni kena sapukan kat badan bulus-bulus dan biar dalam 15 minit, baru bilas dengan air suam.

Tapi kesan ubat ni tahan dalam 3-4 hari jek.. lepas tu kutu menyerang balik.. Yela kan, mesti kutu-kutu tu ada bersembunyi dalam umah lagi kan.. celah-celah katil ker, karpet, kotak-kotak.. So kalu mandikan 10 kali sebulan pon mesti stress sebab still kutu akan ada balik.

2nd solution kitorang disarankan beli Frontline.. keluaran negara luar tu.. diorang kate memang Frontline tu bagus, tapi harga agak mahal la. Tapi untuk membasmi kutu ni kitorang nak try gak.


Frontline Spray
Pakai Frontline ni memang leceh giler. Dahla kene pakai sarung tangan, sebab dah nama pon 'Racun' kan.. bau die pon sangatla kuat, sampai kadang-kadang aku terbatuk bila hidu dalam jarak dekat.

Bende ni kena spray kat badan si bulus, tapi sebelum tu kena pastikan bulu-bulu diorang diusap arah berlawanan supaya cecair spray dapat meresap ke dalam kulit. 

Tapi serius... once korang spray kat badan bulus, confirm diorang dah cabut lari dulu!! 

Yela.. kucing mana suka bende-bende kene spray air kan???

Susah wooo nak guna Frontline ni.. Cara yang vet sarankan "Spray kat hand glove, then usap kat badan diorang". Camtu kucing tak kan terkejut macam kene spray.

Tapi kucing-kucing ni bijak la, diorang kenal bau ubat, memang cepat-cepat jek nak lari bila sapu Frontline tu.

Kutu memang mati kalu kite sapu Frontline ni direct kat badan diorang. But still, kutu-kutu masih bermaharajalela.. lagi-lagi kalu bulu kucing korang lebat dan panjang!

Kitorang memang dah patah hati, tak tahu lagi camne nk bunuh kutu-kutu parasit ni. Kesian tengok Marble asik tergaru-garu. Aku pon leh nampak kutu-kutu berlari-lari keseronokan kat leher die tu! Ape yang kitorang leh wat, 
MANDIKAN DIORANG NGAN KUTU KUCING

AKHIRNYA........................

Sampaila satu hari tu, cik Syai cadangkan kutu ubat kutu yang dijual dari PetShop kat Taman Sri Andalas. Syai kate ubat tu akan disapukan kat leher kucing, then kesan ubat tu akan meresap dalam kulit kucing. Kutu-kutu yang gigit kulit kucing akan MATI!


Ubat kutu untuk ADULTS & KITTENS

WOW... macam MENARIK! hehe

So, aku pon minta cik Syai tolong belikan untuk Miyao (adult) dan Marble (kitten). Harga setiap satu tu RM40 (kan Syai??? hehe), tapi ade special price untuk Member PetShop tu. So memandangkan cik Syai ade membership, dapatla harga RM36 untuk setiap satu ubat tu.

Dalam tu ade ubat dalam bentuk tiub kecik. Lubangkan tiub kecik tu, then sapukan kat belakang leher kucing (supaya kucing tak dapat nak jilat bahagian beracun tu). Kene pastikan kita sapukan ubat tu kat kulit kucing. Ubat tu akan meresap dalam seluruh kulit kucing.

Ajaibnya, dalam masa satu hari, kitorang leh nampak kutu-kutu mati sangkut kat bulu-bulu kucing! Ada banyak gak yang mati terus jatuh kat lantai.. memang terkejut la! Ubat tu betul-betul berkesan!

Till this day, memang kucing-kucing kitorang dah takde kutu! Especially Miyao... relax jek die, takde dah nak garu-garu sana sini..

Happy.. bebas kutu

Unfortunately for Marble, masih ade kelibat kutu-kutu kecik merayap kat sekitar muke die.. We discovered that kutu-kutu tu sembunyi kat dalam telinga die (Ear mites). Adoooii... sian die menggaru telinga menggila-gila.

Nak kene cari ubat untuk ear mites plak ke??

Huhu...

Papepon, ubat kutu tu memang PERFECT!! Semua kutu kat badan memang mati.....


Matila ko.. hehe

22 comments:

  1. Gambar Miao & Marble tu memang lawak.. Hahaha!!

    ReplyDelete
  2. Aku tgh tgu solat Isyak, diorang sedap2 landing kat sejadah... huhu

    ReplyDelete
  3. Bole tolong blikan ubat kutu ni x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh try cari kat petshop @ petclinic berdekatan.. cari brand Pfizer Revolution tu.. :)

      Delete
  4. Apa nama petshop kat Taman Sri Andalas tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imadi Pet.. tapi petshop tu dah pindah ke Shah Alam.
      Ni alamat dia:

      Imadi Pet
      No. 25&26, Vista Alam,
      Jalan Ikhtisas 14/1, Seksyen 14,
      40000 Shah Alam.
      Tel: 013-3881218 / 012-9640049

      Boleh call and tanya~
      *dapat alamat ni dr resit lps beli pasir kt sna :)

      Delete
  5. Memang lecehh kalau bulus kena kutu. Nak hapuskan kutu secara total, selain rawat kucing kena rawat rumah gak.
    Letak ubat yg kat leher tu kat kucing, pastu pada hari yang sama spray satu rumah dengan ridsect terutama kat karpet, kusyen, katil; kat mana2 fabrik yg jadi tempat bulus2 melepak. Tapi hati2 la kalau boleh kurung jer bulus kat setempat then spray sbb takut nanti dia pi jilat pulak sisa ridsect tu, kang bebuih sia2 je -_-;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau guna Revolution tu, tak perlu spray satu rumah lagi.. sbb mana2 kutu dari celah2 rumah yg naik ke kucing, akan mati terus... kucing kan suka jln2, so kutu2 akan naik n lompat dari kucing, so kutu2 lain yg dkt akan mati.. ^^

      Delete
  6. Kat sume farmasi ade ke ubat nih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biase ade kat kedai2/klinik haiwan.. ^^

      Delete
    2. Berminat dengan ubat kutu kucing.. Mmg kutu akan mati..

      Pm sy 0123170132

      Delete
    3. Berminat dengan ubat kutu kucing.. Mmg kutu akan mati..

      Pm sy 0123170132

      Delete
  7. Macam mana kalau kita guna spray then ubat spray tu dah sapu dekat anak kucing mak dia pula sibuk duk menjilat bulus tu . takpa ke risau saya tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vet ade nasihatkan asingkn kucing2 lps ltk ubat tu kt diorang... at most dlm 4-5 jam xsilap.. kitten yg terlalu kecik n masih perlu menyusu sentiasa jgn bg.. sbb kalau ibu dh ade ubat tu, insyaAllah kutu2 lain akn mati gak.. ^^

      Delete
  8. salam..ubat kutu yg revolution tu boleh ke guna utk anak kucing umur dlm 6-7minggu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau xsilap, better jgn ltk sebarang ubat kat kittens yg still kecik.. disarankan mandikan diorg ngan air suam n sikat bulu gune sikat tarik kutu..
      The best gune Revolution kat kat ibu kucing (asingkan dgn kucing2 lain), then confirm kutu2 lain akn mati gak..

      Delete
  9. salam..ubat kutu yg revolution tu boleh ke guna utk anak kucing umur dlm 6-7minggu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy rase klu ibu masih menjilat better xpyh ltk lagi.. Klu xde ibu ok je.. Klu berminat nak beli ubat kutu nie.. Blh pm sy
      0123170132
      Confirm mati kutu kucing dan sgt Murah

      Delete
    2. Sy rase klu ibu masih menjilat better xpyh ltk lagi.. Klu xde ibu ok je.. Klu berminat nak beli ubat kutu nie.. Blh pm sy
      0123170132
      Confirm mati kutu kucing dan sgt Murah

      Delete
  10. Hi, kucing saya banyak kutu, dan bulu dia pun ada berbilion telur kutu. Kalau pakai ubat ni, telur2 tu mati sekali ke? Rasa mcm nak botak kan je anak bulus sekor tu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat reply..

      Ubat tu mmg kuat meresap dalam kulit.. insyaAllah rasenyer kalau telur2 tu menetas sekalipun, mesti akan mati.. sbb kucing2 saya dl mmg penuh dgn kutu n telur2.. tp lps pakai ubat tu mmg trus xde dh.. even dlm umah ~ ^^

      Delete
    2. Hai..boleh tahu tak.. lpas letak ubat resolution tu.. dia tahan kt badan kucing bpe lame yer..

      Delete