K, bahan-bahan nak wat Kimbab:
- 2 cawan Beras SUMO - masak nasi macam biasa - campur garam untuk lebih rasa
- 7 keping Kepingan rumpai laut (seaweed) - depends banyak mana kita nak wat
- 2 Sosej - rebus dan setiap sosej potong panjang 4 bahagian
- 1/2 biji Timun - buang seeds tengah & potong panjang
- 2 biji Telur - pukul setiap biji telur dan goreng - potong memanjang
- Minyak bijan
- 1 ikat bayam - celur dan gaul dengan sos bijan
- 1/2 lobak - rebus sampai lembut dan potong panjang
Semua bahan-bahan |
3 in 1 seaweed... with free 1 sushi bamboo mat |
Sosej, Timun & Lobak |
Telur goreng potong panjang |
Bayam gaul dengan minyak bijan |
Bahan-bahan dah sedia untuk mula |
Cara nak wat Kimbab:
1- Letak seaweed atas bamboo mat
2- Ratakan nasi atas seaweed. Amatlah disarankan untuk meratakan nasi sampai ke semua permukaan seaweed, untuk memudahkan seaweed roll lekat dengan cantik (Aku xwat betul2 tu.. huhu)
3- Letak sosej, telur, timun, bayam di tengah-tengah nasi.
Letak bahan-bahan |
Gulungan kimbab berjaya! |
Selamat menjamu selera.. |
Mawar-Susah juak cara molah Kimbab
ReplyDeleteya..🙄🙄 He..he..